Sömnens betydelse

För att må bra är det viktigt att man verkligen tar hand som sig själv på bästa sätt genom att bland annat äta bra, röra på sig och sova. Just sömn och vikten av att sova bra skall vi titta lite närmare på just här.

Att sova bra är viktigt eftersom det är under natten som kroppen återhämtar sig och laddar batterierna. Lider man av sömnbrist kan detta påverka bland annat minnet eftersom det är under sömnen som hjärnan bearbetar dagens händelser. Även immunförsvaret och ämnesomsättningen kan påverkas negativt av för lite sömn, likaså hjärnan. Bland annat så kan risken för att utveckla alzheimers öka om man lider av sömnbrist.

Något som också är viktigt för att kunna sova bra är att ha en bra madrass så sömnen blir skön och behaglig. Detta gäller framför allt personer som är sängliggande under en längre tid, något vi tidigare berört i den här artikeln.

Hur mycket sömn man behöver är individuellt, en del behöver 8-9 timmar per natt medan andra klarar sig gott och väl på 6 timmar per natt.

För att sova bra är det viktigt med bra rutiner, som till exempel att man försöker lägga sig vid samma tid varje kväll. Det är också bra om man inte äter för tätt inpå det att man ska lägga sig. Åtminstone ett par timmar innan man går till sängs ska man vara helt färdigäten för dagen. Ett annat bra tips är att ha mörkt i det rummet man ska sova och inte titta på TV eller någon annan skärm innan man ska sova eftersom detta påverkar sömnen negativt.

Ett bra tips om man vill sova bättre kan vara att motionera eller idrotta tre-fyra timmar innan läggdags eftersom det gör hjärnan sömnig.