Sluta röka

En av de bästa sakerna du kan göra för din hälsa och plånbok är att sluta röka. Vi tänkte går igenom hur man börja sluta och vilka fördelar du får under åren som rökfri. 

Börja sluta

Det är ett svårt beslut att ta. Att vara rökare blir en identitet och men vet inte riktigt vem man är och ska definiera sig som om man slutar. Men när man väl har bestämt sig kommer du genast att känna en tyngd lyfta från axlarna.

I början kan man bestämma sig att endast ge upp gifterna. I en cigarett finns det runt 50 cancerframkallande ämnen. Köp istället en e-cigarett som bara stillar nikotinbehovet och låter dig röka. Den innehåller inga skadliga ämnen, endast nikotin och aromämnen. Och istället för att röka upp 50 kronor per dag så kostar en e-cigarett 17 kronor per dag.

Efter man har vant bort sig att röka vanliga cigaretter kan man ta klivet att försöka bli helt rökfri. Och det är då som fördelarna kommer.

Fördelar under de första 10 åren

  • Bara 20 minuter efter du har slutat röka börjar blodtrycket och plusen gå ner till normalnivåer och man får varmare händer och fötter tack vare ökad blodcirkulation. 
  • 8 timmar efter du har slutat har du förlängt livet med 5 minuter. 
  • Efter ett dygn som rökfri har du börjat sänka risken för hjärtinfarkt och sparat in 50 kronor. 
  • Under nästkommande tre månaderna kommer du att känna lungkapaciteten öka, samt så bli blodcirkulationen ännu bättre. Du har också lättare att bli gravid/få erektion. Smaken och luktsinnet kommer tillbaka och du kan dofta och smaka en helt ny värld. 
  • Efter ett halvår har flimmerhåren i luftrören återhämtat sig. Om du haft problem med hosta sedan du slutat börjar det nu avta. Du kommer att vara piggare och tjänat in 8 400 kronor bara på grund av att inte köpa ett ciggpaket varje dag. 
  • När första året har gått har du halverat risken för hjärtinfarkt och immunförsvaret har blivit starkare. Risken att få allergier och magsår är också drastiskt lägre. 
  • Fem år efter du slutat röka ligger du på samma risk som ickerökare att få en stroke. Risken för cancer i mun, hals eller strupe har minskat avsevärt. Om du hade celler som var på väg att bli cancerceller har dessa nu haft chansen att läka och stoppas. 
  • Slutligen, efter tio år som ickerökare, har du reducerat risken att få lungcancer med 70 %. Du har sparat in 1 år av ditt vakna liv som du annars hade spenderat med att röka. Det är runt 5 840 timmar som du har kunnat ägnat åt viktigare saker än att röka en cigarett. 

För mer information om att sluta röka kan du läsa igenom den här broschyren från Sluta-röka-linjen.