Kost och motion

Att få en bra hälsa handlar om att vårda sin kropp på flera olika sätt. Motion och kost är grundläggande för den fysiska hälsan medan vänner och vad man har för arbete och fritid mer påverkar den psykiska hälsan. Alla saker är viktiga och påverkar även varandra.

Kost och motionEn av de punkterna som man lättast kan påverka är kosten. Det handlar då inte bara om att få energi för att öka prestationsförmågan på kort sikt utan lika viktigt är det för att bygga muskler för att man på lång sikt ska må bra. Äter man dåligt och även inte rör på sig för lite kan man förkorta sin livslängd med flera år. Just denna kombination är tyvärr vanlig i Sverige med allt mer stillasittande jobb och allt för mycket snabbmat. Det har gått så långt att nästan hälften av alla svenskar (vuxna) klassas som övervikta och det är redan något som börjar hos barnen. Kring 20% av barnen har en ohälsosam fetma. En fetma som framförallt sitter ihop med kost och motion. Vilken av dessa två som är viktigast att öka mest är individuellt men till största delen är det kosten som är fel. Bara genom att ändra till nyttigare mat och mindre småätande skulle dessa siffor kunna minskas.

Det är inte bara för tidig död som kosten kan motverka utan även en rad sjukdomar. Typ-2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar är starkt kopplade till övervikt. Just hjärt- och kärlsjukdomar är de vanligaste dödsorsakerna i Sverige och är överrepresenterad hos människor med övervikt.

Några enkla punkter man kan genomföra för att förbättra sin kost är:

  • Äta 500 gram frukt eller grönsaker per dag
  • Välja varor med nyckelhålsmärkning.
  • Äta fisk tre gånger per vecka. Fisk är nämligen betydligt bättre än kött.
  • Undvika margarin vid stekning
  • Fokusera på produkter med fullkorn istället för de som är enbart ”vita”.