Ut i det fria

vandringEn nypa luft har vi nog alla fått höra sedan barnsben att det är bra för kropp och själ. Som uttryck är det kanske lite diffust när man är barn, det verkar ju inte logiskt att samma luft som jag kan andas inomhus skulle vara mindre hälsosam än den som är utomhus? 

När man blir lite äldre så förstår man nog så småningom att det faktiskt handlar om att det är hälsosamt att vara utomhus och röra på sig på ett eller annat sätt. Så sakteliga så förändras förhoppningsvis den ibland kritiska synen på att vara ute och ta en nypa luft.

Ta det naturen erbjuder

Som underrubriken säger så gäller det att ta tillvara på det som naturen erbjuder, och bege sig ut. Att röra på sig i någon mån i sin vardag är något som gör alla gott. Men man ska komma ihåg att alla är varken skapta eller för den delen intresserade av att springa runt runt på en löparbana eller jaga efter en boll på fotbollsplanen. Då är det perfekt att klä sig ordentligt och bege sig ut på vandring eller varför inte en cykeltur. Eller något helt annat. Men poängen är fortfarande att även om man inte är intresserad av det som ses som traditionell motion, så kan man hitta sina egna vägar och aktiviteter som passar bättre just för mig.

Vandring i fjällen

Just vandring är en aktivitet som tycks bli mer och mer populärt, vilket vi inte vet någon speciell orsak till, men kanske vill man skapa sig ett eget, ganska odramatiska lilla äventyr. Och just som vi skrev tidigare att klä sig ordentligt och med rejäla plagg är viktigt, helst om man är ute på lite längre äventyr. Vädret är som vi vet lite oberäkneligt och nederbörd i form av regn eller snö kommer nog allt lite för ofta.

Är man sugen på att vandra i fjällen så kan man klicka in sig på STF, Svenska turistföreningen, där får man tips på ett antal vandringsturer som STF själva också guidar dig på. Bland annat så rekommenderar man Dagsvandring runtom Göljådalen som ligger i nordvästra Dalarna. Det är en intressant vandring eftersom man kan se hur naturen så sakteliga har börjat återhämta sig efter den regnkatastrof som området genomled 1997.