Myter kring viktminskning

viktminskning_301460216

Det är lätt hänt att man hittar folk som påstår allt möjligt när det kommer till viktminskning. Detta kan vara allt från personer som tipsar om dieter som garanterat fungerar till andra som varnar om fallgropar när det kommer till viktminskning. Här tar vi en titt på några myter kring viktminskning.

Denna artikel grundar sig på information från The New England Journal of Medicine där man kan läsa om allt detta i mer detalj.

1. Snabbt eller långsiktigt?

Att gå ned i vikt snabbt är ju mångas mål med viktminskning. Men studier av detta har visat att de mer extrema dieterna och viktminskningsprogrammen troligtvis inte har den önskade effekten. Medan den omedelbara viktnedgången var högre till att börja med var denna skillnad mer eller mindre obefintlig när man jämförde med mer långsiktig nedgång efter ett års tid. Allt för snabb viktnedgång kan dessutom leda till mycket överskottshud på magen, något som är svårt att fixa utan metoder som bukplastik.

2. Äta mindre och träna mer?

En myt som funnits i över 50 år har varit att för varje 3 500 kilokalori man förbränner eller helt enkelt inte äter förlorar man omkring ett halvt kilo. Problemet med denna regel var dock att den baserades på kortsiktiga studier. Mer nutida data visar att man tappar mer vikt om man bränner dem över en längre period.

3. Sätta realistiska mål?

Enligt två studier man refererar till i artikeln, som finns angivna i bilagan, så är inte realistiska mål faktiskt vägen till snabbare och mer effektiv viktminskning. Detta har länge ansetts vara en resonabel hypotes, men istället har det visat sig att mer ambitiösa mål har mer ofta varit associerade med bättre resultat.