Cykling under vintern

Många stället bort cykeln när vintertiderna kommer. Och där får den vackert stå tills våren kommer. Men det är faktiskt fullt möjligt att fortsätta cykla även under vintern och här tänkte vi tipsa om hur du gör detta på bästa sätt.

Till att börja med gäller det att cykeln är rätt utrustad. Med tanke på att du nog kommer att befinna dig ute när det är mörk måste du ju se till att cykeln har tillräckligt med belysning. Om inte är det dags att köpa något lite mer rejält. Men det gäller ju inte bara att du ska kunna se tydligt själv. Andra måste ju också kunna se dig. Vilket är varför du helst bör ha en reflexväst så att andra ute i trafiken enkelt kan se var du är i mörkret.

Du kanske har sett de som är ute och cyklar med en så kallad fatbike under vintern. Och medan dessa är väldigt bra vid vinterunderlag är det absolut inte ett krav för att kunna cykla på vintern. Smala och omönstrade däck kan dock vara bäst att undvika då de har mycket svårare att få grepp på snö och is. Dubbdäck kan vara skönt att ha, men så länge dina däck inte är allt för smal och mönstrade i någon utsträckning kan du nog använda dem.

För att hålla värmen och inte bli fuktig är det också bäst att du tänker lite extra på ditt val av kläder. Ett underställ är en bra början och du bör även ha ytterkläder som skyddar mot både vind och väta. Gäller det dock bara kortare sträckor, som att ta dig till och från jobbet, kan du nog klara dig fint med dina vanliga kläder. Så länge vädret inte är allt för illa.