Undvik vardagsstressen

På nyheterna varnas det för de skadliga följderna av stress och i kvälls- och veckotidningar får du hela tiden nya så kallade hälsolarm vilka bara medför att du känner dig ännu mer stressad. Som tur är räcker det med att du gör små förändringar för att ditt vardagsliv ska bli mindre stressigt.

Vardagsstress

Anlita städhjälp

Tyvärr måste städning göras och i en familj finns det nog inget som orsakar fler bråk än vem som ska städa vad, när och hur. Ett bra sätt att slippa undan mycket av vardagens stress är att anlita en städfirma. Tvärtemot vad många tror är det inte något som bara är till för rika. Bland annat tack vare RUT-avdraget kan du få jobbet gjort för en rimlig summa. Kraven på städfirmor är höga och har medfört att de håller en god kvalitet.

Planera din vardag

Att planera är ett bra sätt att minska stressen, om du gör det på rätt sätt. Skriv en lista över det som behöver göras. Var realistisk och planera bara det du verkligen kommer att hinna. Skriv gärna upp hur din vardag ser ut och sortera alla dina sysslor i kategorier som ”viktigt”, ”ganska viktigt” och ”oviktigt”. Mer om att prioritera rätt hittar du på Leverage. För att du inte ska glömma bort att vila är det viktigt att du även planerar in det.

Andra tips

För att inte öka stressen ytterligare kommer du inte att få några fler upplysningar om hur farlig stress är, för det vet du redan. Däremot finns det saker som får dig att må bättre, även om de inte gör att du får färre saker att göra. Bland annat är det viktigt att du motionerar, även om det bara blir en kort promenad varje dag. Börja även med andningsövningar. När du känner dig stressad kan du till exempel fokusera på att andas in genom näsan och långsamt ut genom munnen, medan du räknar till åtta. Ibland lönar det sig inte heller att vara överdrivet positiv. Acceptans för något som du inte kan påverka minskar stressnivån.