Alla årstider har sina tjusningar: de härliga varma sommardagarna då barnen leker i solen, hösten då det blir svalare med både sol och regn, vintern då trots kylan solen kan gnistra över det vita vinterlandskapet medan barnen gör fjärilar i snön och till slut våren då träden börjar knoppas och vi åter kan börja njuta av den varma tid som kommer tillbaka.
Men alla årstider har också en annan sida: förkylningar och sjukdomar som ständigt återkommer, framförallt för våra små, som ännu inte hunnit bygga upp samma immunförsvar som oss vuxna.
Virus
Det är skillnad på virus och bakterier. Förkylning, influensa och kräksjuka orsakas av virus och de går inte att bota med medicin. Förkylningsvirus finns i minst 200 olika varianter, därför kan du smittas av ett nytt innan det gamla lämnat kroppen och känna dig förkyld länge. Läs mer om förkylning i Vårdguiden.
Bakterier
Halsfluss, lunginflammation, svinkoppar och öroninflammation orsakas av bakterier. De kan behandlas med antibiotika även om du i lindriga fall ofta blir frisk utan behandling.
Vad kan jag göra för mina barn?
Det är svårt att undvika, men det finns en del saker du kan göra för att hålla barnen friska och slippa de vanligaste barnsjukdomarna.
Bra kläder
Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder. Ja, det där är något vi alla hört någon gång. Ändå glömmer vi det alltför ofta. Visst ska dina barn ha fina kläder, men att välja mode före funktion är inte en lyckad lösning. Fast varför inte välja båda? På många ställen kan du finna kläder som både är bra och snygga.
Undvik de som redan blivit sjuka
Det kan kännas överdrivet, men speciellt om du har spädbarn hemma är det en god idé att undvika kontakt med de som är sjuka eller har familjemedlemmar som är sjuka. Tänk på att magsjuka ibland smittar upp til två dagar efter de sista sjukdomssymptomen.
Sprid inte dina egna sjukdomar
- Nys inte på andra, gör det i armvecket
- Peta inte i näsan. Inte bara för att uppföra dig, det här är en av de vanligaste smittvägarna.
- Tvätta händerna, både efter toalettbesök och före maten.
Det här tipsen är för de flesta av oss sunt förnuft, men vet dina barn om dem?