Dieter

Dieterna blir som bekant bara fler och fler för varje år som går, men frågan är om det är någon som verkligen fungerar? Svaret på den frågan är inte helt enkelt eftersom det inte finns någon universalmetod som funkar för alla, i så fall hade alla dietgurus kunde lägga ner verksamheten. Saken är den att det gäller att hitta den diet som passar bäst utifrån ens egna förutsättningar.

5:2

5:2-dieten är kanske den diet som varit allra mest omtalad och tillika populärast under det senaste året. Dieten har sitt ursprung i det program som den brittiske journalisten Michael Mosley gjorde om bantning där han två dagar i veckan åt betydligt mindre mat än vanligt, något som visade sig ha effekt på vikten, då Mosley under nio veckor gick ner 9 kg samtidigt som både blodsocker- och kolesterolvärden förbättrades.

5:2-dieten går ut på det som kallas periodisk fasta. Ett bra tips om man funderar på att pröva på 5:2 är att planera i förväg vilka dagar man ska fasta. Andra bra tips är att dricka vatten under fastedagarna samtidigt som man undviker vetemjöl, socker och alkohol.

LCHF

LCHF är tillsammans med 5:2 den kanske mest populära dieten i dagsläget. LCHF står för ”low carb high fat” och går helt enkelt ut på att ha ett lågt intag av kolhydrater samtidigt som man har ett högt intag av fett.
Vid en LCHF-diet undviker man sådant som potatis, ris, bröd och pasta samtidigt som man gärna äter kött, fisk, ägg samt grönsaker som vuxit ovan jord.

Dock bör man vara uppmärksam när man äter LCHF eftersom det inte är hälsosamt under en längre tid.

GI-metoden

GI-metoden utgår från något som kallas för Glykemiskt index (GI) och handlar om att äta livsmedel med så lågt glykemiskt som möjligt. Generellt kan man säga att livsmedel som innehåller mycket snabba kolhydrater ger ett högt GI medan fullkornsprodukter ofta ger ett lågt GI.

Vill man veta hur högt GI ett specifikt livsmedel finns det gott om GI-tabeller att hitta på nätet med hundratals olika livsmedel.