Mer om hälsa

Hälsa är ett begrepp som ofta kommer upp på tapeten och vi i Sverige är väl medvetna om hur vi bör göra för att upprätthålla en god hälsa. Vi kan genom rätt kost och motion skapa goda förutsättningar för hur vi mår. Ett ämne som kommer upp mer sällan är den manliga hälsan, ett ämne som borde bli mer omtalat. 

Bukfetma

BukfetmaFarlig bukfetma är något som blir allt vanligare i Sverige, något som många män lider av. I en artikel på sund.nu visar forskning att hälften av alla män och kvinnor över 60 lider av bukfetma. Detta är oroande eftersom detta typ av fett är betydligt mer skadligt för hjärtat jämfört det fett som sätter sig på lår, stuss och höfter. I artikeln beskriver Mai-Lis Hellénius, professor i allmänmedicin, att risken för följdsjukdomar ökar för varje centimeter midjemåttet växer, vilket är mycket allvarligt. Det bästa sättet att bli av med bukfettet är att motionera regelbundet och äta mer sunt genom att få in mer frukt och grönt och dra ner på de mättade fetterna.

Potensproblem

Ett annat ämne som är vanligt förekommande för män är potensproblem. Detta är ett känsligt ämne som för många män är tabubelagt. Det är pinsamt att prata om dessa problem och många män ser tillståndet som ett nederlag. Potensproblem är ett ämne som är relativt vanligt, som kan förbättras och underlättas avsedligt om man vågar ta en dialog om problemen. Idag finns hjälp att få för dessa problem, som kan göra att livet förbättras avsevärt. I en artikel på Aftonbladet finns bra tips på hur yngre män kan påverka sina problemen själva för att underlätta problemen.

ManManligt håravfall

Manligt håravfall är något som de flesta bara tycker hör till, att många män blir tunnhåriga med åren. Men, att bli tunnhårig kan för många vara traumatiskt och många män lider av sitt håravfall. Bara för att det är vanligt att bli tunnhårig betyder inte det att det är ok för alla. Varför vi drabbas av håravfall är varierande men den vanligaste orsaken är ärftlighet. Förutom ärftligheten kan även håravfall bero på stress, sjukdomar och vissa biverkningar från olika mediciner.

Håravfall kan delas in i två grupper;

  • Alopecia totalis – Förlorande av allt huvudhår.
  • Alopecia areata – Fläckvist håravfall
Det finns hjälp

Det viktiga, som vi här vill trycka på, är att det finns hjälp att få. Idag finns många kliniker som inriktat sig på att hjälpa personer med håravfall genom att göra hårtransplantationer. Det är viktigt att vända sig till en klinik med lång erfarenhet och som är specialister på området. Innan du besöker någon klinik är det bra att läsa på lite om manligt håravfall och vilka metoder som finns idag, för att ha lite mer kunskap med sig. En sida med bra information och många bra artiklar om manlig hälsa är manlighälsa.se, där det finns en artikel om just manligt håravfall. Efter att du har läst på är det bra att besöka flera olika kliniker och jämföra för att hitta en klinik som du känner förtroende för och som har en bra metod.

Det som är viktigt att känna till efter en operation är att man inte ser resultat direkt. De nya hårsäckarna måste växa ut ordentligt och du ser inte resultat för än inom några månader. Det slutgiltiga resultatet syns inte förrän inom ett år, så det gäller att ha tålamod att vänta på resultatet. Det kan också i vissa fall behövas flera operationer innan man når önskat resultat. Men för personer som lider av sitt håravfall är det en kort period av ens liv att vänta. När väl resultatet visar sig är det värt all väntan.