God hälsa under graviditet

Graviditet är ju ett välsignat tillstånd heter det, men samtidigt ett tillstånd då oerhört mycket är på gång. Ett foster som växer upp till cirka 50 cm långt och 3-4 kg tungt från praktiskt taget ingenting på 9 månader innebär ganska dramatiska förändringar i kroppen, hur naturligt det än är.

209457-pregnant-woman-showing-stomach

Det är väldigt klart att moderns hälsa påverkar fostrets utveckling i allra högsta grad. Det hämtar all sin näring från moderns kropp. Forskning visar tydliga samband mellan moderns hälsotillstånd och allmänna vanor såsom motion, rökning, alkohol, kost med mera. I den här artikeln redogör man utförligt för vad som är viktigt att tänka på under graviditeten Kosten är till exempel en mycket viktig faktor för att graviditeten ska utvecklas på ett bra sätt.

Ett sätt att ytterligare förbättra moderns hälsa är att tillföra vissa kosttillskott. Folsyra, omega-3 och järn är bra för fostrets utveckling, och dig så att du inte får näringsbrist. En faktor som har betydelse för välbefinnandet under graviditeten är också att man har tillräckligt med fysisk styrka. Påfrestningarna på ryggmusklerna blir stora vid slutet av graviditeten. Därför finns det anledning att fortsätta att motionera så gott det går och då särskilt se till att ryggmusklerna förblir intakta eller stärks. Många verkar dock ha uppfattningen om att magmusklerna inte spelar lika stor roll under graviditeten. Och medan det är sant att magmusklerna kan dela på sig under graviditeten hjälper de fortfarande till att stabilisera ryggraden och även att trycka ut barnet under förlossningen.

Att träna magmusklerna kan också hjälpa till att förhindra magmuskeldelning. Återhämtningen av magmusklerna efter förlossningen är också snabbare för de som faktiskt tränat dessa muskler under graviditeten. Andra saker handlar om hur mycket man ska äta. Det kan bli så att aptiten växer eller att man får för sig att man måste äta så mycket mer. Så är faktiskt inte fallet, utan man kan för det mesta nöja sig med mycket små avvikelser från det normala intaget.

Något många säkert hör talas om är att man som gravid kommer att vilja äta en massa underliga saker eller sådant man aldrig tidigare gillat, och medan somliga upplever detta är det långt ifrån alla som gör det. När det slutligen gäller sex och samliv så kan man tänka på att man inte behöver bekymra sig för att man ska bli gravid. Det är man redan!