Förena nytta med nöje

JoggingAtt förena nytta med nöje är ett klassiskt uttryck som är väldigt önskvärt i de flesta situationer. För visst är det väl ändå så att de flesta sakerna som tillhör ”nyttokategorin” brukar vara ganska så tråkiga. Vi ska här tipsa om hur du kan göra en nyttogrej till lite mer nöje.

En löptur med nöje

Det här med löpning och jogging är något som de flesta tycker är en pina. Det är jobbigt, inget snack om den saken, men det finns sätt att göra pinan lite mer intressant och rolig. Vi ska ge er våra bästa tips.

RunkeeperRunkeeper är en populär applikation till smartphones som för att beskriva det enkelt går ut på att den mäter din löpning i siffror. Den använder sig av telefonens gps och internetuppkoppling för att mäta exempelvis distans, hastighet och visa på kartan vilken väg det är du har sprungit. Du kan även få reda på vilket antal kalorier du förbrukat under löppasset samt kilometertider för varje sprungen kilometer – vilket innebär att du även får din medelhastighet uträknad. Helt klart så är Runkeeper en mycket bra applikationatt använda för att motivera sig själv genom dels att visa förbättringarna och dels genom att sporra dig till att förbättras.

Pulsmätare – Att använda sig av en pulsmätare är ett ytterligare steg i det vi tidigare beskrev om Runkeeper. Med en pulsmätare så kan du hålla koll på din puls under tiden du springer. Du kan dessutom med tiden se hur din puls förändras alltefter det att du tränar och får bättre syreupptagningsförmåga och kondition. Många pulsmätare är dessutom kompatibla med appar som exempelvis nämnda Runkeeper.

Podcast och musik – Ett tips som kanske ändå borde varit det första tipset är det om att lyssna på musik eller podcaster när du är ute på tur. För det första så kan det ge dig en rytm i din löpning med musiken och för det andra så tar det delvis bort dina tankar på hur jobbigt det är med springandet. Att lyssna på podcast blir lite som att lyssna på en intressant radiosändning och kopplar bort tankarna, vilket gör det lite lättare med nästa, och nästa steg.