Motion under graviditeten

När man blir gravid är det många som ser framemot att äta för två och slappa på soffan. Men det är helt fel inställning! Det är lika viktigt att röra på sig när man är gravid som inte, kanske till och med viktigare eftersom du måste förbereda kroppen för förlossningen.

Vad ska man undvika? Det finns faktiskt inte så många träningsformer som du aktivt ska undvika under graviditeten, oftast behöver man bara modifiera dem litegrann. Exempelvis ska man undvika hopp och ryckiga rörelser. Man ska också vara försiktig när man stretchar eftersom graviditetshormonerna för ledbanden extra elastiska och man ökar risken att skada sig.

Har man foglossning behöver man röra på sig, men det kan göra väldigt ont. Då måste man anpassa sin motion efter det. Det finns inga träningsförbund, bara uppmaningar.

Att gå promenader är så klart ett jättebra alternativ. Det är rogivande, går att variera på flera olika sätt och passar in i de flestas vardag. Det behöver inte vara mer än 30 minuter om dagen. Du kan behöva köpa nya skor eller sulor som ger med avlastning för fötterna. Fötterna brukar svälla under graviditeten vilket gör att dina vanliga promenadskor är lite för tajta.

Har du problem med knäna eller foglossning så kan du pröva att cykla istället, det belastar inte lika mycket. Går du på spinningpass ska du dock cykla i ett lite lugnare tempo och inte ställa dig upp i sadeln lika mycket.

Simning är den absolut mildaste träningsformer och perfekt att börja med när magen börjar bli som störst. Vattengympa brukar finnas tillgängliga för gravida, det är ett bra sätt att arbeta genom hela kroppen utan att belasta den.

Om du gillar att styrketräna så kan du fortsätta med det under graviditeten, men använd mindre vikter. Tänk också på att träna för att behålla muskler, inte skapa fler. Dina muskler runt magen förändras mycket under graviditeten, så hör alltid med en barnmorska eller certifierad tränare innan du tränar magmusklerna.

Sist men inte minst är avslappning och mjuka träningsformer jättebra. Yoga och balansträningspass är bra för kropp och själ, det hjälper dig att andas rätt och hur man slappnar av och spänner på rätt sätt.

Det mesta av informationen ovan källhänvisas till 1177.se.