Vård av närstående

shutterstock_264280091

Det är många som varje år ta ansvar för vården av en närstående, detta kan dock ta upp en hel del tid och inte lämna några möjligheter för att samtidigt ha ett vanligt jobb. Som tur är finns det stöd man kan få från samhället för att fortsätta med detta.

Alla som vårdar en närstående kan ha rätt till stöd i en form eller annan. Vilket stöd man kan få beror på vilka behov man har, måste man till exempel avstå från lönearbete kan man få ekonomiskt stöd, behöver man istället bara ha något att tala med är också detta möjligt att ordna. Det bästa är att ta kontakt med kommunen och förklara vilka behov man har och se om de inte kan bidra på ett passande sätt.

En vanlig form av stöd är så kallad avlösning. Detta är en möjlighet för den som vårdar att få vila genom att den som behöver vård får spendera en period på ett äldreboende eller något liknande. Man kan oftast få denna typ av hjälp utan att behöva planera in det långsiktigt. Detta är ett bra alternativ för ett äldre par där ena har blivit sämre och kräver stor omvårdnad av sin partner. En äldre man eller dam orkar inte ta hand om en annan person hela dagarna, speciellt om det handlar om tunga lyft. Då kan avlösning vara ett bra alternativ, där ett vårdhem tar största ansvaret men ens partner kan fortfarande komma hem några dagar i veckan.

När man vårdar någon med dålig hälsa behöver man ofta flera vårdkontakter som kan hjälpa en i olika situationer. En vårdkontakt kan vara en läkare, sjuksköterska, psykolog eller till och med någon ur en mer administrativ personal. Är personen vid dålig hälsa men frisk i sinnet, kan man också ge ut en panikknapp som personen kan trycka på om den bli sämre eller faller och inte kan ta sig upp. Istället för att flytta till ett hem bara för att man är lite svagare i kroppen, kan personen bo kvar hemma i lugn och ro med vetskapen att räddningen är en knapp som hänger runt halsen.

Det är ofta rekommenderat att man själv utbildar sig för att bättre kunna ta hand om den man vårdar, detta kana vara allt från att lära sig mer om den närståendes sjukdom till att lära sig det mest grundläggande inom livräddning, det vill säga första hjälpen.

De som ansvarar för stöd av närstående är kommunens socialnämnd. Vill man ansöka om stöd finns det ofta en förvaltning som kan informera vilka typer av anhörigstöd som finns att få. En del kommuner och landsting har äldreombud eller patientombudsman som också kan informera om detta.